Alimentele ucigase
Aditivii alimentari sunt substante utilizate, in mod normal, ca ingrediente. Sarea, zaharul si otetul sunt substante nelipsite din mancarea noastra. Nu sunt periculoase si fac preparatele mult mai apetisante. Dar, in ultimii 30 de ani, in continutul multor produse alimentare au aparut substante chimice, de sinteza, uzitate, mai cu seama, in industria alimentara. Aceasta categorie de substante artificiale sunt extrem de nocive si induc multe boli grave.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, considera ca incidenta alarmanta a unor forme de cancer e strans legata de avalansa produselor alimentare bogate in E-uri nocive, consumate frecvent de romani. De asemenea, E-urile periculoase sunt "vinovate" de raspandirea bolilor cardiovasculare, ale tubului digestiv si a alergiilor.
"Una e sa mananci un mar si cu totul altceva e sa bei un compot de mere conservat cu aditivi", semnaleaza prof. dr. Mencinicopschi. Domnia sa atrage atentia, totodata, asupra mezelurilor, in special asupra parizerului, crenvurstilor, bauturilor racoritoare si preparatelor conservate cu substante chimice (in special supele la plic sau alimentele afumate).
Principalele categorii de E-uri din alimentele de pe piata romaneasca
I. E-uri naturale si inofensive
Cele mai frecvente E-uri “buneâ€, fara efecte negative asupra sanatatii sunt:
• vitamina E naturala E 306, antioxidant natural, prezent in ficat, oua, peste, soia;
• vitamina C naturala, acidul ascorbic - E 300 (antioxidant);
• clorofila E 140 - colorant natural intalnit in produse de cofetarie, pasta de dinti, cosmetice;
• lecitina E 322 - antioxidant natural (prezent si in ciocolata);
• pectina E 440 - gelifiant natural.
II. E-uri cu efecte negative asupra sanatatii
Un studiu recent al Clinicii de Oncologie din Dusseldorf – Germania, referitor la efectele aditivilor alimentari asupra organismului uman, a ierarhizat o serie de compusi toxici sau cancerigeni. Aproape toti acesti compusi pun intr-un real pericol organismul uman. Prezentam in continuare principalele "E"-urilor considerate de specialistii oncologi “criminaleâ€.
E-uri SUSPECTE
E 141, E 150, E 171, E 172, E 173, E 240, E 241, E 477;
E-uri TOXICE, ce determina aparitia unor afectiuni si boli foarte grave:
• boli intestinale: E 220-224;
• boli digestive: E 338-341, E 450, E 407, E 461, E 463, E 465- 466;
• boli de piele: E 230-233;
• tulburari hepatice: E 200, E 230-234, E 250-252, E 461, E 463;
• cresc colesterolul: E 320, E 321;
• ataca sistemul nervos: E 311, E 312;
• boli ale aparatului bucal: E 330 (acid citric sau sare de lamaie).
E-uri PERICULOASE
E 102 , E 110, E 120, E 124 , E 230
E-uri CANCERIGENE
Unele "E"-uri au fost incriminate de-a lungul timpului ca avand, intr-un fel sau altul, o contributie semnificativa la aparitia cancerului cu diverse localizari, in primul rand la nivelul tractului digestiv, al ficatului, cailor biliare sau al pancreasului.
INAMICII PUBLICI NR. 1!
E 123, E 131, E 211, E 213, E 214, E 215, E 216, E 217, E 239, E 621, E 950, E 951, E 954
Aditivii cancerigeni au fost deja interzisi in SUA, Comunitatea Europeana si Rusia.